2/10/2007

Zvedavá dážďovka


Dievčatko Simonka sa raz hralo na pieskovisku, pieklo koláčiky všetkého druhu a dokonca sa mu podarila aj krásna bábovka. Práve keď ňou chcelo ponúknuť svoju bábiku Emmku, vykukla z nej dážďovka. Najprv vystrčila len maličký kúsok svojho zapieskovaného telíčka, ale keď zbadala, že by mohla byť zjedená spolu s bábovkou, zapla sa na najvyššie obrátky a vystrelila zo svojho úkrytu ako petarda, ktorú ocko niekedy vystreľuje na Silvestra pred domom. Simonka sa v prvom momente veľmi vyľakala, pretože dážďovky nepatrili k jej obľúbeným zvieratkám. Keď však videla kozmickú rýchlosť, ktorou sa dážďovka snažila zachrániť, usmiala sa od ucha k uchu a prihovorila sa jej. Dážďovka najprv nič nechápala, pretože tá veľká rýchlosť vystrašila aj ju samotnú, ale potom si uvedomila, že to malé dievčatko, ktoré nikdy v živote nevidela, sa rozpráva s ňou.

"Ako sa voláš?" pýtala sa Simonka.

"Ty nevieš, že dážďovky nemávajú mená?" odvetila jej dážďovka.

"Tak ťa budem volať dážďovka Renátka", povedalo jej dievčatko.

Dážďovke sa nové meno celkom páčilo. Ešte nikdy sa nijako nevolala. Krútila sa na posledných článkoch svojho chudého telíčka a tancovala neznámy dážďovkový tanček. Dievčatko sa ju snažilo napodobniť.
Zrazu dážďovka Renátka navrhla Simonke, aby sa spolu vybrali na prechádzku. Simonke sa to páčilo, ale pre istotu sa opýtala: "Nepôjdeme ďaleko, však?".
"Jasnačka", usmiala sa Renátka. "Predsa dobre viem, že malé dievčatká nesmú bez rodičov ani na krok!", mrkla na ňu šibalsky. "Len sa trochu poobzeráme po okolí" povedala dážďovka Renátka. "Už som sa dávno nebola s nikým poprechádzať", vzdychla a ukazovala Simonke cestu, ktorou pôjdu za tajomstvami.
Simonka veselo poskakovala, spievala si pesničku, ktorú vymyslela úplne sama a už sa nevedela dočkať, kam ju dážďovka Renátka zavedie. Od vzrušenia mala červené líčka. "Pohni", kričala na dážďovku, takýmto pomalým tempom sa nikam nedostaneme.
"Zober ma na ruky", povedala Renátka "budeme rýchlejšie".
Simonka zobrala dážďovku Renátku do rúk a vôbec si neuvedomila, že doteraz pri pohľade na dážďovky kričala tak, ako pri injekciách. Poskakujúc išla v ústrety svojim novým dobrodružstvám......

1 komentár:

ostrovanka povedal(a)...

dazdovky sa nemozu inac volat:) iba renatky :)